Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü
Bölüm BaÅŸkanı: Prof.Dr. Alper DOÄžAN
Bölüm BaÅŸkan Yardımcısı: Doç.Dr. Burcu TAYLAN
Bölüm BaÅŸkan Yardımcısı: Dr.ÖÄŸr. Üyesi Sencer AKALIN
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü, Ege üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin 3 bölümünden biri olup, 1992 yılında Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nın akademik kadrosu tarafından oluÅŸturulmuÅŸ ve sonrasında, fakülte mezunlarının katılımlarıyla akademik kadrosu büyüyerek günümüzdeki halini almıştır. Balıkçılık Temel Bilimleri, Deniz Biyolojisi ve İçsular Biyolojisi olmak üzere üç anabilim dalından oluÅŸan bölümde, 33 ÖÄŸretim Üyesi (17 Profesör, 15 Doçent, 1 Dr. ÖÄŸr. Üyesi), 8 AraÅŸtırma Görevlisi ile eÄŸitimin yanı sıra Türkiye denizleri ve içsularında, ulusal ve uluslararası bilimsel araÅŸtırmalar yürütülmektedir.
Bölümümüzün baÅŸlıca çalışma ve eÄŸitim konularını; balık biyolojisi ve ekolojisi, ihtiyoplankton (balık yumurta ve larvaları), sucul sürüngen ve memeliler, bentos, plankton, su kalitesi ve kimyası, ekotoksikoloji, ekoteknoloji, ekobiyotest, limnoloji (göl, rezervuar, sulak alan, akarsu ve lagün ekolojisi), biyolojik çeÅŸitlilik ile var olan stokların korunması ve sürdürülebilir kullanımı gibi konular oluÅŸturmaktadır.
Bölümün, Bornova yerleÅŸkesinde, eÄŸitim/öÄŸretim ve araÅŸtırmaya yönelik, gerekli donanıma sahip 11 (Limnoloji I-II, Balıkçılık Biyolojisi I-II, Bentoloji, Su Kimyası, Planktonoloji, Ekotoksikoloji, Ekoteknoloji, Ekobiyotest, Biyojeokimya) ve Urla yerleÅŸkesinde de bir adet (Bentoloji) olmak üzere toplam 12 adet laboratuvarı mevcuttur.
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öz Görev:
Su Ürünleri Temel Bilimler alanında; evrensel ve mesleki deÄŸerlere baÄŸlı, bilimsel düÅŸünceyi ve yaÅŸam boyu öÄŸrenmeyi benimsemiÅŸ, bilgi birikimini ve tecrübelerini toplum yararı için kullanan, çevre bilinci ve sürdürülebilir yönetimi konusunda gerekli bilimsel donanıma sahip, kamu ve özel sektörün ilgili branÅŸlarının geliÅŸiminde ve yönetiminde yer alabilecek yenilikçi ve rekabetçi lisans ve lisansüstü Su Ürünleri Mühendislerinin yetiÅŸtirilmesine katkı sunmaktır.
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öz GörüÅŸ:
Su Ürünleri Temel Bilimler alanında bilimsel araÅŸtırmalarda lider, ulusal ve uluslararası alandaki paydaÅŸları ile güçlü bir iÅŸbirliÄŸi ve iletiÅŸim ağı bulunan, alanında öÄŸrenci odaklı, kalite öncelikli ve sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetleri sunan, sektör ile fakülte ve üniversite bağını güçlendiren, kamu ve özel sektörde istihdam edilen mezunları ile bağını daima önemseyen ve sürdüren, ulusal ve uluslararası düzeyde iÅŸ birliklerini destekleyen bölüm olmaktır.